• +357 22849849
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Οργανωτική Δομή

Η ΟΕΚΔΥ έχει ως μέλη της τα Εργατικά Σωματεία της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) τα οποία εκπροσωπεύουν εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα (Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό, Αορίστου Χρόνου Εργαζόμενους, Εκπαιδευτικούς Απογευματινών και Βραδινών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΥΠΠΑΝ, κλπ), στις Σχολικές Εφορείες, στις Βρετανικές Βάσεις, στη Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου, στο Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης και σε Συμβούλια Κοινωνικής Ευημερίας.

 Τα επαγγέλματα ή οι ασχολίες που καλύπτει η Ομοσπονδία με βάση το άρθρο 3 του καταστατικού της είναι τα επαγγέλματα ή οι ασχολίες εργατοϋπαλλήλων που απασχολούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, τις Βρετανικές Αρχές στην Κύπρο, τις Εφορείες των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Κύπρου, τις Αρχές των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, την Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου και άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες.

 Τα Εργατικά Σωματεία που αποτελούν την ΟΕΚΔΥ είναι: 

  1. Ελεύθερο Εργατικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Κυβερνητικοστρατιωτικών και Δημοσίων Υπηρεσιών ΣΕΚ Λευκωσίας – Κερύνειας
  2. Ελεύθερο Εργατικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Κυβερνητικοστρατιωτικών και Δημοσίων Υπηρεσιών ΣΕΚ Λεμεσού
  3. Ελεύθερο Εργατικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Κυβερνητικοστρατιωτικών και Δημοσίων Υπηρεσιών ΣΕΚ Πάφου
  4. Ελεύθερο Εργατικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Κυβερνητικοστρατιωτικών και Δημοσίων Υπηρεσιών ΣΕΚ Λάρνακας
  5. Ελεύθερο Εργατικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Κυβερνητικοστρατιωτικών και Δημοσίων Υπηρεσιών ΣΕΚ Αμμοχώστου
  6. Ελεύθερο Εργατικό Σωματείο Υπαλλήλων Βρετανικών Αρχών ΣΕΚ.

 

Παγκύπριο Συνέδριο

 Το Παγκύπριο Συνέδριο είναι το κυρίαρχο σώμα της Ομοσπονδίας, το οποίο αποφασίζει για όλα τα ζητήματα που καθορίζονται στο καταστατικό της και τον νόμο περί συντεχνιών. Διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια με σκοπό τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της Ομοσπονδίας και τη χάραξη πολιτικής για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Στο Παγκύπριο Συνέδριο γίνεται εκλογή των μελών της Γενικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας.

 

Γενική Γραμματεία

 Η Γενική Γραμματεία  αποτελείται από το Γενικό Γραμματέα, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, τον Ταμία και δύο μέλη, που εκλέγονται απευθείας από το Παγκύπριο Συνέδριο.

 Έργο της Γενικής Γραμματείας είναι να επιλαμβάνεται θέματα επειγούσης φύσεως, συγκαλεί την Εκτελεστική Επιτροπή και καταρτίζει το πρόγραμμα των εργασιών της.

Ειδικότερα η Γενική Γραμματεία θα εκτελεί τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής, είτε η ίδια είτε με την ανάθεση τους σε ειδικούς αξιωματούχους ή όργανα της Ομοσπονδίας.

Φροντίζει όπως τηρούνται παγκύπρια οι διατάξεις του καταστατικού της Ομοσπονδίας.

 

Εκτελεστική Επιτροπή

 Η Εκτελεστική Επιτροπή αποτελείται από τα μέλη της Γενικής Γραμματείας και τους Γραμματείς των Σωματείων – μελών. 

 Έργο της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι να:

  • Εγκρίνει τις δαπάνες κάθε φύσης για τη συντήρηση, λειτουργία και ανάπτυξη του οργανισμού της Ομοσπονδίας μέσα στα πλαίσια του προϋπολογισμού που εγκρίνεται από το Γενικό Συμβούλιο.
  • Αποφασίζει την Ημερήσια Διάταξη των συνεδριάσεων του Γενικού Συμβουλίου και του Παγκυπρίου Συνεδρίου και προετοιμάζει τις εισηγήσεις πάνω σ’ όλα τα θέματα αυτής.
  • Παρουσιάζει στο Γενικό Συμβούλιο τους ετήσιους προϋπολογισμούς της Ομοσπονδίας, Σωματείων και μελών για έγκριση.
  • Προσλαμβάνει και απολύει το προσωπικό της Ομοσπονδίας.
  • Καταρτίζει τα γενικά προγράμματα οργανωτικής δράσης με σκοπό την επίτευξη των σκοπών που επιδιώκονται.
  • Συγκεντρώνει Εκθέσεις πάνω στην οργανωτική, επαγγελματική, οικονομική και ιδεολογική κατάσταση των Σωματείων – μελών της Ομοσπονδίας και ενεργεί βάσει των πορισμάτων που βγαίνουν απ’ αυτές για την καλύτερη εκπλήρωση των σκοπών της Ομοσπονδίας.
  • Καταρτίζει εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας, οργάνωσης και πειθαρχίας.
  • Εξετάζει το έργο που γίνεται από τη Γενική Γραμματεία και κάνει εκθέσεις προς το Γενικό συμβούλιο.
  • Δημιουργεί υποεπιτροπές.

 

Γενικό Συμβούλιο

 Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας θα αποτελούν οι ακόλουθοι:

  • Ο Γενικός Γραμματέας.
  • Οι Γραμματείς των εγγεγραμμένων Σωματείων μελών της Ομοσπονδίας. Σε περίπτωση που Γραμματέας εγγεγραμμένου Σωματείου εκλεγεί μέλος της Γενικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας, τότε τη θέση του στο Γενικό Συμβούλιο καταλαμβάνει άλλος αντιπρόσωπος του Σωματείου του.
  • Αντιπρόσωποι των Σωματείων μελών με αριθμητική αναλογία των μελών κάθε Σωματείου όπως αναφέρεται στην παράγραφο (γ) του άρθρου 16 του καταστατικού της Ομοσπονδίας.
  • Τα υπόλοιπα μέλη της Γενικής Γραμματείας.

 Το Γενικό Συμβούλιο συνέρχεται κάθε τέσσερις μήνες, έκτακτα δε όποτε κρίνει ότι είναι ανάγκη η Εκτελεστική Επιτροπή.  Του Γενικού Συμβουλίου προεδρεύει ο Γενικός Γραμματέας.

  • Διαχειρίζεται τις υποθέσεις της Ομοσπονδίας κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των Παγκυπρίων Συνεδρίων ή Συνδιασκέψεων και χαράσσει γραμμή πάνω σε κάθε θέμα σύμφωνα με τις αποφάσεις του Παγκυπρίου Συνεδρίου.
  • Εποπτεύει τις αποφάσεις του Παγκυπρίου Συνεδρίου των Συνδιασκέψεων και την πιστή τήρηση του Καταστατικού της Ομοσπονδίας.
  • Συγκαλεί το Παγκύπριο Συνέδριο και τις Παγκύπριες Συνδιασκέψεις και εγκρίνει την ημερήσια διάταξη και αποφασίζει για το σκόπιμο ή όχι σύγκλησης έκτακτου Συνεδρίου.
  • Αποφασίζει για τη σύγκληση έκτακτου Παγκυπρίου Συνεδρίου / Παγκύπριας Συνδιάσκεψης για τη συζήτηση πάρα πολύ σοβαρών θεμάτων.
  • Αντικαθιστά μέλη της Γραμματείας από και μεταξύ των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, που η θέση τους κενώνεται για οποιοδήποτε λόγο, εκτός του Γενικού Γραμματέα, τον οποίο αντικαθιστά ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας. Η θητεία των νέων μελών θα είναι μέχρι της σύγκλησης του τακτικού Παγκυπρίου Συνεδρίου.
  • Αποφασίζει για τους ισολογισμούς, καταρτίζει σχέδια δράσης και ελέγχει τις ενέργειες της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Γενικής Γραμματείας.
  • Επιβάλλει πειθαρχικές ποινές στα Σωματεία – μέλη της Ομοσπονδίας και στους αξιωματούχους όπως προνοεί το Καταστατικό.
  • Αποφασίζει πάνω σε οποιοδήποτε σημείο που στο Καταστατικό δεν αναφέρεται ή υπάρχει θέμα αμφιβόλου ερμηνείας.

Οι αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου παίρνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών, σε περίπτωση όμως ισοψηφίας ο Πρόεδρος έχει τη νικώσα ψήφο.

Το Γενικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν παρευρίσκονται το μισό συν ένας των μελών που το αποτελούν.