• +357 22849849
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Ιστορία

Ιστορία

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κυβερνητικοστρατιωτικών και Δημοσίων Υπηρεσιών της ΣΕΚ (ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ) ιδρύθηκε στις 22/7/1962 στο ιδρυτικό συνέδριο που έγινε στην Λευκωσία. Η ίδρυση της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ ήταν αποτέλεσμα της απόφασης του 12ου Παγκυπρίου Συνεδρίου της ΣΕΚ τον Μάιο του 1959 και του Έκτακτου Παγκυπρίου Συνεδρίου της ΣΕΚ που έγινε στις 14/1/1962.

Μετά από μελέτη της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελευθέρων Εργατικών Συνδικάτων  και αξιοποίηση των γνώσεων/ εμπειριών λειτουργίας άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αποφασίστηκε η αλλαγή της οργανωτικής δομή της ΣΕΚ ώστε: α) να διαφυλαχτεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω η αυτοτέλεια και ανεξαρτησία της ΣΕΚ, β) να ενισχυθεί ο δημοκρατικός τρόπος λειτουργίας και η συλλογικότητα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, γ) να υπάρχει ανταπόκριση στις προσδοκίες των μελών και να τους παρέχεται ουσιαστική εξυπηρέτηση και δ) να βελτιωθούν τα οικονομικά του κινήματος ώστε να υπάρχει οικονομική ανεξαρτησία.   

Η δομή της ΣΕΚ καθώς και της ΟΕΚΔΥ έγινε με βάση τον τρόπο οργάνωσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων άλλων ευρωπαϊκών χωρών με κριτήριο την συνένωση εργαζομένων αναλόγως της φύσης της εργασίας και της σχετικότητας μεταξύ τους ώστε να ενισχύεται η δύναμη του κινήματος για επίτευξη των στόχων που αποφασίζονται στα συλλογικά όργανα του κινήματος για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των μελών.

Η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ έχει εγγραφεί στο Μητρώο Συντεχνιών του δυνάμει περί Συντεχνιών Νόμων στις 31/12/1962.

Το 1ον Παγκύπριο Συνέδριο της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ (22/7/1962) εξέλεξε τον Μωυσή Γεωργίου ως τον πρώτο Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας. 

Από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα, παρά τις αντίξοες συνθήκες, η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ έχει επιτύχει να βελτιώσει τους μισθούς και τα ωφελήματα των εργαζομένων στους τομείς που δραστηριοποιείται και συνεχίζει την δράση της για δικαιοσύνη, ελευθερία, ίση μεταχείριση και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.